ΔΩΡΕΑΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ

ΔΩΡΕΑΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ

Εκπαιδεύσεις  για οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών

 1. Ανάπτυξη Πλάνου Εξεύρεσης Πόρων

https://www.socialdynamo.gr/event/anaptyxi-planou-exevresis-poron-3/

 

Το σεμινάριο απευθύνεται κατά προτεραιότητα στις επιχορηγούμενες οργανώσεις του προγράμματος Σημεία Στήριξης.

Η βιωσιμότητα είναι το πιο σημαντικό θέμα που αντιμετωπίζουν οι οργανισμοί. Συχνά, οι προσπάθειες εξεύρεσης των απαραίτητων πόρων για την υλοποίηση των προγραμμάτων γίνονται αποσπασματικά και χωρίς τον κατάλληλο και έγκαιρο προγραμματισμό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται κενά στη χρηματοδότηση της λειτουργίας του οργανισμού ή ακόμη και σημαντικές κρίσεις επιβίωσης. Όλα όμως ξεκινούν με ένα πλάνο. Το Πλάνο Εξεύρεσης Πόρων είναι ένα βασικό εργαλείο που μας επιτρέπει να προγραμματίσουμε τις ανάγκες μας και τις ενέργειές μας μακροπρόθεσμα και να δράσουμε έγκαιρα, μεθοδικά και αποτελεσματικά, αποτρέποντας κενά στη χρηματοδότηση που μπορεί να έχουν ένα πολύ σημαντικό αντίκτυπο στη βιωσιμότητα του οργανισμού.

Σ ’αυτό το εκπαιδευτικό σεμινάριο θα μάθετε:

 • Τι περιλαμβάνει ένα Πλάνο Εξεύρεσης Πόρων
 • Ποια στοιχεία του εξωτερικού περιβάλλοντος μας επηρεάζουν στην εξεύρεση πόρων
 • Πώς να θέτετε ρεαλιστικούς και φιλόδοξους στόχους
 • Ποιες είναι βασικές στρατηγικές εξεύρεσης πόρων
 • Πώς να σχεδιάσετε ένα πλάνο με τακτικές εξεύρεσης πόρων
 • Ποιοι είναι οι δείκτες αξιολόγησης ενός Πλάνου Εξεύρεσης Πόρων
 • Πώς να χτίσετε ένα ετήσιο ημερολόγιο ενεργειών

Δομή Σεμιναρίου (διαδικτυακό)

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2023, 10:00-13:00

10.00-10.15 Γνωριμία, εισαγωγή, ατζέντα

10.15-11.15 Μέρος 1: Αναλύοντας το εξωτερικό μας περιβάλλον

11.15-12.45 Μέρος 2: Αξιολογώντας την απόδοσή μας στην εξεύρεση πόρων

12.45-13.00 Σύνοψη και κλείσιμο

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2023, 10:00-13:00

10.00-10.45 Μέρος 3: Θέτοντας οικονομικούς στόχους

10.45-12.15 Μέρος 4: Ορίζοντας στρατηγικές και τακτικές εξεύρεσης πόρων

12.15-12.45 Δείκτες αξιολόγησης και ημερολόγιο του πλάνου

12.45-13.00 Σύνοψη και κλείσιμο

Πού και πότε
Το σεμινάριο διεξάγεται μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας Zoom τη Δευτέρα 23 & Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2023, 10.00 – 13.00. Η συμμετοχή σε αυτό είναι δωρεάν.

Πώς μπορώ να συμμετάσχω
Για να συμμετάσχετε στο σεμινάριο, παρακαλούμε πατήστε «Συμμετοχή», επιλέξτε την ημερομηνία του σεμιναρίου και συμπληρώστε τη σχετική φόρμα. Η επιβεβαίωση της συμμετοχής σας θα γίνει το συντομότερο δυνατό. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να μας καλέσετε στο 210 3428087.

Λίγα λόγια για την εισηγήτρια

Η Κωνσταντίνα Παπαδημητρίου είναι σύμβουλος Εξεύρεσης Πόρων και ιδρύτρια της Inuksuk Consulting, μιας συμβουλευτικής εταιρείας που εργάζεται με μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό έχοντας ως στόχο να τους βοηθήσει να αναπτυχθούν και να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητά τους, μέσα από την κατάρτιση ολοκληρωμένων στρατηγικών πλάνων και το σχεδιασμό και υλοποίηση προγραμμάτων εξεύρεσης πόρων. Έχει εμπειρία 15 ετών στην εξεύρεση πόρων, έχοντας εργαστεί σε όλους τους τομείς του fundraising: regular giving, special events, crowdfunding, digital campaigns, face to face, major giving. Η πιο πρόσφατη θέση της ήταν Επικεφαλής Ανάπτυξης στην ActionAid, στην οποία εργάστηκε επί 12 χρόνια.  Έχει εξειδικευτεί στις μεγάλες δωρεές από ιδρύματα, εταιρείες και μεγάλους δωρητές και συνεργάζεται με φορείς της κοινωνίας των πολιτών στα εξής πεδία: στρατηγικός σχεδιασμός, κατάρτιση πλάνων εξεύρεσης πόρων, σχεδιασμός μελέτης ετοιμότητας του οργανισμού (για την εξεύρεση πόρων), ανάπτυξη  και υλοποίηση προγραμμάτων εξεύρεσης πόρων από μεγάλες δωρεές, εκπόνηση μελέτης σκοπιμότητας (για καμπάνιες εξεύρεσης πόρων). Κατέχει τίτλο MA in International Business, είναι Πιστοποιημένο Στέλεχος Εξεύρεσης Πόρων (Certified Fundraising Executive), Πιστοποιημένη Σύμβουλος Φιλανθρωπίας (Certified Philanthropy Advisor) και έχει συμμετάσχει σε πολλές εκπαιδεύσεις στο εξωτερικό πάνω σε θέματα ηγεσίας, μεθοδολογίας στην εξεύρεση πόρων από μεγάλους δωρητές, ανάπτυξης συνεργασιών με εταιρείες και καλλιέργειας σχέσεων με μεγάλους δωρητές. Τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται με έναν από τους κορυφαίους συμβούλους παγκοσμίως στην εξεύρεση πόρων από μεγάλους δωρητές, τον κ. Tony Myers.

 

 1. Αθήνα: Σύνταξη αιτήσεων χρηματοδότησης προς Ιδρύματα

https://www.socialdynamo.gr/event/syntaxi-aitiseon-chrimatodotisis-pros-idrymata-2/

Το σεμινάριο απευθύνεται κατά προτεραιότητα στις επιχορηγούμενες οργανώσεις του προγράμματος Σημεία Στήριξης.

Το εργαστήριο απευθύνεται σε στελέχη ΜΚΟ, που επιθυμούν να αποκτήσουν γνώσεις σχετικές με τη χρηματοδότηση από φιλανθρωπικά ιδρύματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η θεματική περιλαμβάνει τις βασικές αρχές του σχεδιασμού  ενός στρατηγικού πλάνου για τη χρηματοδότηση από φιλανθρωπικά ιδρυματα. Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με μεθόδους που θα τους βοηθήσουν στο σχεδιασμό ενός ολοκληρωμένου πλάνου ενεργειών και τη διαμόρφωση σχετικής στρατηγικής fundraising. Μέσω ασκήσεων θα εξοικειωθούν με δυναμικά εργαλεία επιλογής δυνητικών χρηματοδοτών και συγγραφής πρότασης χρηματοδότησης.

Δομή εργαστηρίου

Εισαγωγή, γνωριμία συμμετεχόντων και προσδοκίες εργαστηρίου

Η αναγκαιότητα της διαμόρφωσης στρατηγικού πλάνου fundraising και η άρρηκτη σχέση του με τον προγραμματισμό της οργάνωσης

 • Κύριες τάσεις fundraising
 • Βασικά βήματα διαμόρφωσης στρατηγικής fundraising
 • Άσκηση σχετική με τη διαμόρφωση Στρατηγικής

Fundraising απο Ιδρύματα

 • Επιλογή προγράμματος χρηματοδότησης
 • Επιλογή δυνητικού χρηματοδότη
 • Διαμόρφωση πρότασης – Κύρια σημεία
 • Άσκηση διαμόρφωσης πρότασης και συζήτηση

Σύνοψη -Ερωτήσεις-Ελεύθερη Συζήτηση – Αξιολόγηση- Κλείσιμο εργαστηρίου

Πού και πότε

Το σεμινάριο διεξάγεται στον 1ο όροφο των γραφείων του Ιδρύματος Μποδοσάκη, Μουρούζη 14 – 10674, την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023, 10.00 – 13.00. Αμέσως μετά το πέρας της εκπαίδευσης και ώρες 14:00-17:00, θα ακολουθήσει μία διαδραστική δραστηριότητα δικτύωσης για τους συμμετέχοντες του σεμιναρίου, με σκοπό την ενίσχυση της κοινότητας μεταξύ των οργανισμών που εκπροσωπούν. Η συμμετοχή στα παραπάνω είναι δωρεάν.

Πώς μπορώ να συμμετάσχω

Για να συμμετάσχετε στο σεμινάριο, παρακαλούμε πατήστε «Συμμετοχή», επιλέξτε την ημερομηνία του σεμιναρίου και συμπληρώστε τη σχετική φόρμα. Η επιβεβαίωση της συμμετοχής σας θα γίνει το συντομότερο δυνατό.  Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο: 210 3221287.

Λίγα λόγια για την εισηγήτρια

Η Μυρτώ Ξανθοπούλου είναι Σύμβουλος για την Φιλανθρωπία και την Κοινωνία των Πολιτών, με σημαντική  και μακρόχρονη εμπειρία στο χώρο στην Ελλάδα. Προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες στρατηγικής σε μη κερδοσκοπικούς φορείς, εταιρείες και φιλανθρωπικά ιδρύματα σε θέματα που αφορούν στρατηγικό σχεδιασμό, στρατηγική πολιτικής, οργανωτική αναδιάρθρωση, εξεύρεση πόρων, προγραμματικό σχεδιασμό και υλοποίηση προγραμμάτων. Διετέλεσε μέλος του τμήματος προγραμμάτων του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (2007-2018). Είναι επίσης μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της WWF Hellas, Αντιπρόεδρος του Stray.gr, μέντορας στο Social Dynamo του Ιδρύματος Μποδοσάκη, και SNF Fellow στο Tallberg Foundation, καθώς και ενεργή εθελόντρια από το 2004. Η επαγγελματική της σταδιοδρομία συμπεριλαμβάνει εμπειρία στη Συμβουλευτική σε Χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς στο Λονδίνο, καθώς και στην Ανάπτυξη Συνεργασιών Φαρμακευτικής εταιρείας και σε εταιρεία Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων στην Αθήνα. Η Μυρτώ κατέχει δίπλωμα BA σε Philosophy, Politics and Economics από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και MSc σε Management από το London School of Economics.

Λίγα λόγια για την δραστηριότητα δικτύωσης

 

H δικτύωση μεταξύ των συμμετεχόντων θα πραγματοποιηθεί μέσω ενός παιχνιδιού, το λεγόμενο «DeMOS The Game». Το παιχνίδι θα συντονίσει η  οργάνωση Όχι Παίζουμε ΑΜΚΕ. Το DeMOS είναι ένα εναλλακτικό εκπαιδευτικό εργαλείο απόκτησης και καλλιέργειας «ήπιων δεξιοτήτων» το οποίο ενισχύει την επεξεργασία ζητημάτων που αφορούν τις οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, ενώ δημιουργεί τις συνθήκες για ουσιαστική συνάντηση και διασκέδαση!

 1. Εξεύρεση πόρων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης: ένας πρακτικός οδηγός

https://www.socialdynamo.gr/event/syntaxi-aitiseon-chrimatodotisis-pros-idrymata-2/

 1. Το σεμινάριο απευθύνεται κατά προτεραιότητα στις επιχορηγούμενες οργανώσεις του προγράμματος Σημεία Στήριξης.
 2. Το σεμινάριο μπορούν να παρακολουθήσουν φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών που ενδιαφέρονται για την ανεύρεση πόρων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, με στόχο τη χρηματοδότηση προγραμμάτων σημαντικού κοινωνικού αντικτύπου. Εκπαιδεύτρια του σεμιναρίου είναι η Εύα Χιώτη, Public Affairs & Sustainability Manager Greece, Cyprus & Malta, The Coca-Cola Company. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να κατανοήσουν ουσιαστικά την πλευρά των εταιρειών: τι αναζητούν στα προγράμματα ΕΚΕ, ποια είναι τα χαρακτηριστικά των προτάσεων που ξεχωρίζουν, αλλά και ποιες είναι οι ανάγκες της εταιρείας κατά τη διάρκεια και μετά την υλοποίηση του προγράμματος.
 3. Στόχος του σεμιναρίου είναι οι συμμετέχοντες  να εφοδιαστούν με τη γνώση που χρειάζονται για να χτίσουν ουσιαστικές και μακροπρόθεσμες συνεργασίες και δράσεις κοινωνικού αντικτύπου.
 4. Δομή σεμιναρίου
 5. Κατανόηση του δωρητή: Τι αναζητούν οι εταιρείες από τις ΜΚΟ;
 6. Ανάπτυξη προτάσεων ΕΚΕ: Ποια είναι τα συστατικά μιας καλής πρότασης ΜΚΟ που απευθύνεται στο τμήμα ΕΚΕ μιας εταιρείας;
 7. Τι κοινά χαρακτηριστικά έχουν οι προτάσεις που χρηματοδοτούνται; Dοs & dont’s προς υποβάλλοντες προτάσεις
 8. Ανάπτυξη σχέσης oργανώσεων & εταιρειών: πρώτη προσέγγιση/ ανάπτυξη συνεργασίας και θεμελίωση μακροπρόθεσμης σχέσης εμπιστοσύνης
 9. Προσδοκίες του δωρητή: Τι αναμένεται από τους φορείς υλοποίησης των προγραμμάτων ΕΚΕ κατά τη διάρκεια της υλοποίησης τους και μετά το πέρας τους;
 10. Πού και πότε
 11. Το σεμινάριο θα διεξαχθεί διαδικτυακά τη Παρασκευή 27 Ιανουαρίου, 12.00 – 14.00, μέσω της πλατφόρμας Zoom. Η συμμετοχή σε αυτό είναι δωρεάν.
 12. Πώς μπορώ να συμμετάσχω
 13. Για να συμμετάσχετε στο σεμινάριο, παρακαλούμε πατήστε «Συμμετοχή», επιλέξτε την ημερομηνία του σεμιναρίου και συμπληρώστε τη σχετική φόρμα. Η επιβεβαίωση της συμμετοχής σας θα γίνει το συντομότερο δυνατό.  Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο: 210 3221287.
 14. Το σεμινάριο έχει συμμετοχικό χαρακτήρα οπότε θα ζητηθεί από τους συμμετέχοντες να έχουν ανοικτή την κάμερα και να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν μικρόφωνο.
 15. Λίγα λόγια για τον εισηγητή
 16. Η Εύα Χιώτη είναι Επικεφαλής Εταιρικών Σχέσεων και Βιωσιμότητας της The Coca-Cola Company για Ελλάδα, Κύπρο & Μάλτα. Πρόκειται για στέλεχος με υψηλή τεχνογνωσία στη βιώσιμη ανάπτυξη και μεγάλη επαγγελματική εμπειρία στον τομέα της επικοινωνίας και της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Για περισσότερα από 18 χρόνια έχει εργαστεί σε κορυφαίες πολυεθνικές εταιρείες και ελληνικούς οργανισμούς διαφόρων κλάδων, όπως η Mars Hellas, η Gucci, ο Ολυμπιακός Σ.Φ.Π., το Υπουργείο Τουρισμού και ο Όμιλος Frigoglass, όπου έχει ηγηθεί της διαμόρφωσης στρατηγικής βιώσιμης ανάπτυξης και μεγάλων κοινωνικών, περιβαλλοντικών και φιλανθρωπικών προγραμμάτων, καθώς και της διαχείρισης εταιρικής φήμης, επικοινωνίας και εταιρικών υποθέσεων. Έχει διατελέσει εμπειρογνώμονας επικοινωνίας για τον ΕΣΥΔ. Είναι κάτοχος πτυχίου Οργάνωσης & Διοίκησης Επιχειρήσεων από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και πτυχίου Ψυχολογίας από το Deree – The American College of Greece, καθώς και μεταπτυχιακού στη Διοίκηση Υπηρεσιών από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Share this post